Skip to main content

СПА процедури

Багато різноманітних оздоровчих центрів та готелів мають свої « СПА» - центри. Існує ціла індустрія «СПА » послуг які пропонують відвідувачам різні гідропроцедури . У Бельгії функціонує відомий курорт Спа, який славиться своїми лікувальними джерелами. З часом слово стало прозивним і почало вживатися для назви різних водних процедур.

Існує ще одна теорія походження слова «СПА », латиницею «SPA » від абревіатури « santis per aquam », що в свою чергу перекладається як «оздоровлення водою» або «до здоров'я через воду». Проте цей термін був підхоплений маркетологами, і на протязі останнього десятиліття став широко використовуватися .

В Україні розташований найбільш відомий курорт Трускавець, який здавна називався бальнеокурорт, але все частіше ми зустрічаємо словосполучення «СПА» курорт. А зараз ми більш детально розберемо , що це за методи лікування.
«SPA » - метод фізичного впливу на організм людини води. Синоніми «СПА » є гідротерапія, водолікування, бальнеотерапія.
Водолікування – лікувальне застосування води. Поділяється на гідротерапію і бальнеотерапію.
Гідротерапія – лікувальне використання прісної води. Прісна вода (водопровідна, річкова, озерна) з лікувальною метою використовується у виді обливань, обтирань, душів і ванн (часткових для кінцівок і загальних). У прісну воду часто додають різні ароматичні речовини (хвойний, валер’яновий екстракт та ін.), а також засоби для покращення кровообігу (скипидар, гірчиця). Гідротерапія сприяє кровопостачанню тканин і окислювально – відновним процесам у них, виділенню продуктів патологічного обміну і розпаду тканин (так звані «шлаки»), зменшенню набряків, ліквідація застійних явищ у тканинах і органах. Особливості дії гідротерапії дозволяють ефективно використовувати даний метод для профілактики, лікування і реабілітації різних захворювань.
Бальнеотерапія – лікувальне використання мінеральних вод, як для зовнішнього так і внутрішнього застосування.
Мінеральні води використовуються у вигляді ванн, купань в басейнах, душів, різних зрошень і промивань, інгаляції, а також питного лікування. Основу бальнеотерапії складають мінеральні лікувальні купелі, для яких використовують природну воду мінеральних джерел, солоних озер, лиманів або штучно приготовленої мінеральної води, а також термальні води (підземні води з температурою 20 ° С. , і вище). Механізм дії ванн з мінеральної води визначається температурним, хімічних і механічних компонентами, але, перш за все, специфічним хімічним впливом розчинених у воді газів і солей. Останні, подразнюючи рецептори шкіри , надають місцеву , а потім і загальну ( на шкірні судини, потові, сальні залози) рефлекторну дію .
Для зовнішнього застосування найчастіше використовуються хлоридно-натрієві .
Мінеральні води курорту Трускавець використовують не тільки для питного лікування, але і для приготування лікувальних ванн. Для цих цілей застосовуються води джерел № 8 «Еммануїл», № 9 «Анна», № 10 «Катерина» і вода свердловини № 5 - РГ. Це високомінералізовані води з невеликим вмістом сірководню. Ванни надають як місцеву, так і загальну дію на організм людини і в тому числі впливають на функцію нирок і сечовивідних шляхів. Вони стимулюють обмінні процеси, покращують кровообіг , через шкірні рецептори сприятливо діють на нервову систему.
Лікувальні ефекти: аналгетичний, судинорозширювальний, метаболічний, імуностимулюючий, протизапальний, секреторний та коагулокоррегірующій.
Показання: захворювання серцево - судинної системи (нейроциркуляторна дистонія за кардіальним і гіпертонічним типами, гіпертонічна хвороба I - II ст. , Ревматичні вади серця, початкові явища атеросклерозу, хронічна венозна недостатність, варикозна хвороба, хвороба Рейно). Захворювання опорно - рухового апарату (ревматичний і інфекційно - алергійний поліартрити, пошкодження зв'язок, сухожиль і кісток, деформуючий остеоартроз, міжхребцеві кили). Захворювання та наслідки пошкоджень периферичної нервової системи (плексит, радикуліт). Хронічні запальні захворювання жіночих статевих органів, захворювання шкіри (псоріаз, нейродерміт, склеродермія). Хронічний пієлонефрит поза загостренням, хронічний гастродуоденіти, холецистит, панкреатит, гіпотиреоз, ожиріння I - II стадії, подагра, вібраційна хвороба.
Протипоказання: всі захворювання серцево - судинної системи, що супроводжуються порушенням кровообігу вище I стадії, вегетативні полінейропатії, тромбофлебіт у початковій стадії, хронічна ниркова недостатність II - III стадії .
Ванни призначають через день тривалістю 8 - 10 хвилин з температурою 36 - 37 градусів С. На курс лікування 8-10 процедур. Повторний курс можна проводити через 3-4 місяці.

Інші статті

Контакти

  • Адреса : м.Трускавець, 82200 Львівська обл. вул. С.Бандери 44
  • Email : Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
  • Телефони : +38 (03247) 6-61-86

  • комп‘ютерна томографія та мамографія : +38(097)369-53-02

Ми в соцмережах

© Санаторій Шахтар Веб дизайн ArtWeb